Ο καφές δεν σας βοηθά μόνο στο να ξυπνήσετε, αλλά είναι σύμμαχό σας και στην απώλεια κιλών.
Επιστήμονες από το Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας (UGR) βρήκαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης (περίπου 3 mg / kg, το ισοδύναμο ενός ισχυρού καφέ) μισή ώρα πριν από την αερόβια άσκηση αυξάνει σημαντικά τον ρυθμό καύσης λίπους.
Διαπίστωσαν επίσης ότι εάν η άσκηση πραγματοποιηθεί το απόγευμα, η επίδραση της καφεΐνης για το κάψιμο λίπους είναι πιο έντονη απ’ ό,τι το πρωί.
Στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the International Society of Sports Nutrition, οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν εάν και κατά πόσο η καφεΐνη (μία από τις πιο κοινές εργογενείς ουσίες στον κόσμο για τη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης) αυξάνει την οξείδωση (καύση) λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καφεΐνης με την μορφή συμπληρωμάτων είναι πολύ συχνή, τα επιστημονικά στοιχεία για τους ευεργετικούς ισχυρισμούς της είναι λιγοστά.
“Η σύσταση να ασκείσαι με άδειο στομάχι το πρωί για να αυξήσεις την οξείδωση του λίπους είναι συνηθισμένη. Ωστόσο, αυτή η σύσταση μπορεί να στερείται επιστημονικής βάσης, καθώς είναι άγνωστο αν αυτή η αύξηση οφείλεται στην πρωινή άσκηση ή στο ότι μένεις νηστικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας, Francisco José Amaro-Gahete του Τμήματος Φυσιολογίας του UGR.
Συνολικά 15 άνδρες (μέση ηλικία 32 έτη) συμμετείχαν στην έρευνα, ολοκληρώνοντας ένα τεστ άσκησης τέσσερις φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 mg / kg καφεΐνης ή εικονικό φάρμακο καφεΐνης στις 8πμ και στις 5μμ (κάθε άτομο ολοκλήρωσε τις ασκήσεις και τις τέσσερις φορές με τυχαία σειρά). Οι συνθήκες πριν από το κάθε σετ ασκήσεων (π.χ. το πόσες ώρες που πέρασαν από το τελευταίο γεύμα, ένταση σωματικής άσκησης ή κατανάλωση διεγερτικών ουσιών) ήταν αυστηρά τυποποιημένες και η οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης υπολογίστηκε ανάλογα.
Πότε επιτεύχθηκε το μέγιστο κάψιμο λίπους
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι η κατανάλωση καφεΐνης 30 λεπτά πριν από αερόβια άσκηση πέτυχε την μέγιστη οξείδωση λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης ανεξάρτητα από το ποια ώρα της ημέρας έγινε αυτή η άσκηση«, εξηγεί ο Francisco J. Amaro. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη ημερήσιας μεταβολής στην οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ οι τιμές ήταν υψηλότερες το απόγευμα από ό,τι το πρωί για ίσες ώρες νηστείας.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη αυξάνει την οξείδωση του λίπους κατά τη διάρκεια της πρωινής άσκησης με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που παρατηρείται χωρίς πρόσληψη καφεΐνης το απόγευμα.
Συνοπτικά, τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός πρόσληψης καφεΐνης και αερόβιας άσκησης (μέτριας έντασης) το απόγευμα παρέχει το βέλτιστο σενάριο για άτομα που επιδιώκουν να αυξήσουν το κάψιμο λίπους.
Πέντε δροσερά και υγιεινά smoothies με λίγες θερμίδες
Δίαιτα: Με κεράσια, βανίλια και αμύγδαλο
Ένα μοναδικό σε χρώμα, άρωμα και γεύση smoothie με κεράσια, εκχύλισμα βανίλιας και αμυγδάλου.
Υλικά
400 γραμμάρια κεράσια
300 ml γάλα πλήρες αγελαδινό
90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2,5ml εκχύλισμα βανίλιας
2ml εκχύλισμα αμυγδάλου
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι τσαγιού πάγο
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κεράσια. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, βάζουμε σε μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά, τα ρίχνουμε όπως είναι παγωμένα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, το αλάτι και τον πάγο και χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν τα κεράσια και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα και σερβίρουμε αμέσως.
Δίαιτα: Με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και κακάο
Λαχταριστό, φρουτένιο και σοκολατένιο!
Υλικά
2 μπανάνες
120 γραμμάρια φιστικοβούτυρο
40 γρ. κακάο σε σκόνη
160ml νερό παγωμένο
30 γρ. σοκολάτας κουβερτούρα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με το φιστικοβούτυρο, το κακάο και το νερό. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν οι μπανάνες και να έχουμε ένα ομοιογενές πηχτό μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε δύο ψηλά ποτήρια και γαρνίρουμε με λίγη σοκολάτα, αφού την τρίψετε στη λεπτή πλευρά του τρίφτη.
Δίαιτα: Με γιαούρτι και φράουλες, αλλά και μπανάνα
Εύκολο και απολαυστικό, σε δυο εκδοχές με φράουλες, αλλά και μπανάνα.
Υλικά
400 γραμμάρια γιαούρτι πλήρες αγελαδινό
480ml γάλα πλήρες αγελαδινό
2 μπανάνες
320 γρ. φράουλες
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το μισό γιαούρτι με το μισό γάλα και τις μπανάνες και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε το smoothie μπανάνας σε 2 χαμηλά ποτήρια και κατόπιν φτιάχνουμε το ίδιο με τη φράουλα πολτοποιώντας στο μπλέντερ το υπόλοιπο γιαούρτι με το υπόλοιπο γάλα και τις φράουλες. Αδειάζουμε και το smoothie φράουλας σε 2 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.
Δίαιτα: Με σπανάκι, μήλο και ακτινίδιο
Υγιεινό και με μικρή θερμιδική αξία.
Υλικά
1 φλιτζάνι τσαγιού φύλλα από σπανάκι
1 πράσινο μήλο με τη φλούδα του, σε μικρά κομμάτια
1 ακτινίδιο
50 γρ. μαϊντανό φρέσκο (περίπου 1/3 φλιτζ. τσαγ.)
χυμό από 1 λεμόνι
2 γρ. κανέλα σε σκόνη
300 ml νερό παγωμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το μαϊντανό, αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν και κατόπιν στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε το ακτινίδιο από τη φλούδα του και κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Πλένουμε καλά το μήλο, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα κουκούτσια του και κόβουμε με τη φλούδα του σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το κομμένο μήλο στο μπλέντερ μαζί με τα κομμάτια του ακτινιδίου, το σπανάκι και το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα και το παγωμένο νερό. Χτυπάμε καλά μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε 4 χαμηλά ποτήρια και σερβίρουμε.
Δίαιτα: Με πεπόνι, γιαούρτι και φύλλα μέντας
Δροσερό και λαχταριστό.
Υλικά
1 πεπόνι ώριμο, σε μικρά κομμάτια
400 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό 2% λιπαρά
60 γρ. μέλι
30 ml χυμό λάιμ φρέσκου
8 φύλλα μέντας, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε το πεπόνι σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το γιαούρτι, το μέλι και το χυμό λάιμ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το πεπόνι και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε το smoothie σε χαμηλά ποτήρια και βάζουμε τα στο ψυγείο για 30΄-60΄ να κρυώσει. Όταν σερβίρουμε γαρνίρουμε με φυλλαράκια μέντας.