Κονδυλώματα, χλαμύδια, έρπης: Αυτά είναι τα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Κονδυλώματα, χλαμύδια, έρπης: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (αφροδίσια) ή αλλιώς ΣΜΝ, παίρνουν το όνομα τους, από τον τρόπο που μεταδίδονται, ονομάζονται έτσι, καθώς, μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε αυτή είναι κολπική/πρωκτική, είτε στοματική.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη η μέθοδος προφύλαξης, που θα είναι είναι 100% αποτελεσματική. Όχι, το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία, καθώς μερικά από τα ΣΜΝ, μεταδίδονται και μέσω του δέρματος.

Η διάγνωση τους δεν γίνεται πάντα μέσω των συμπτωμάτων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που τα ΣΜΝ παραμένουν ασυμπτωματικά, απαιτώντας προληπτικό έλεγχο για τη διάγνωση.

Τα περισσότερα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θεραπεύονται εύκολα, αρκεί να διαγνωστούν εγκαίρως. Εάν παραμείνουν αθεράπευτα, αυξάνεται ο κίνδυνος να μεταδοθούν, καθώς και να προκαλέσουν στειρότητα, οργανική ανεπάρκεια, συγκεκριμένους τύπους καρκίνου ή ακόμη και θάνατο.

Σε περίπτωση διάγνωσης ΣΜΝ, πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία και τα δύο μέλη της σχέσης.

Συμπτώματα ΣΜΝ: Κονδυλώματα HPV

Μεταδίδονται μέσω της επαφής με την πάσχουσα περιοχή. Κάποια στελέχη του ιού, θεωρούνται υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα, καρκινογένεση.

Η διάγνωση γίνεται μέσω κολποσκόπησης, ουρηθροσκόπησης, τεστ ΠΑΠ, βιοψίας και κολονοσκόπησης, και συνήθως αντιμετωπίζεται με λέιζερ, κρυοπηξία και χειρουργική αφαίρεση. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με τη χρήση προφυλακτικού και τον τακτικό έλεγχο.

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν;

Συνήθως τα κονδυλώματα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο λόγος που ταλαιπωρούν τους ασθενείς είναι το μέρος που εμφανίζονται και το μέγεθός τους.

Αυτά τα δύο είναι οι παράγοντες που τα κονδυλωματα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, εκκρίσεις και, αν ερεθιστούν, αιμορραγία και βλάβες οι οποίες μπορεί να επεκταθούν, να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν.

Η εικόνα τους σε αρχικό στάδιο είναι συνήθως σαν ρώγες σταφυλιού με καφέ ή γκρίζα απόχρωση, όμως καθώς αναπτύσσονται αλλάζουν όψη και μοιάζουν με κουνουπίδι.

Υπάρχουν και περιπτώσεις βέβαια που είναι τόσο μικρά που δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι.  Στις γυναίκες παρουσιάζονται συνήθως στα χείλη του αιδοίου, τον τράχηλο και τον κόλπο.

Εάν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία τα κονδυλωματα μπορεί να επεκταθούν και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες ακόμα και στον κόλπο και το ουροποιητικό σύστημα.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από 1- 12 μήνες από την στιγμή της σεξουαλική πράξης με μολυσμένο από τον ιό σύντροφο. Τα κονδυλώματα στους άντρες εμφανίζονται κυρίως στο πέος, το όσχεο, την ουρήθρα και την περιοχή του πρωκτού. Στους άντρες η επικινδυνότητα δεν είναι τόσο μεγάλη.

Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι μικρά ογκίδια ή σπυράκια, τα οποία όμως αν πολλαπλασιαστούν μπορεί να αλλάξουν εικόνα και να αποκτήσουν το σχήμα κουνουπιδιού, τραχιά υφή ή αλλαγή στο χρώμα (να σκουρύνουν).

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη σεξουαλική πράξη, αλλά μήνες αργότερα, και αυτό γιατί ο ιός μπορεί να μείνει ανενεργός ή σε λανθάνουσα κατάσταση. Έτσι πολλοί άντρες μπορεί να είναι φορείς του ιού HPV, χωρίς να το γνωρίζουν.

Συμπτώματα ΣΜΝ: Τριχομονάδες

Η μόλυνση οφείλεται στο παράσιτο Trichomonas vaginalis και η βασικότερη εστία μόλυνσης στις γυναίκες είναι ο κόλπος, ενώ στους άνδρες η ουρήθρα. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κολπικού ή ουρηθρικού υγρού, ουρολογικές εξετάσεις και τεστ ΠΑΠ. Η θεραπεία πρέπει να λαμβάνεται και από τον ερωτικό σύντροφο και περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν;

Τα συμπτώματα για τις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  • Αφρώδες, δυσώδες κολπικό έκκριμα (διαυγές, λευκό, γκρι, κίτρινο ή πράσινο)
  • Αίμα στο κολπικό έκκριμα
  • Ερεθισμός των γεννητικών οργάνων
  • Αίσθημα καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ή κατά την ούρηση
  • Οίδημα στην βουβωνική χώρα
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία)
  • Πολύ συχνή ούρηση (συχνουρία)
  • Επώδυνη ούρηση (δυσουρία)

Τα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν:

  • Έκκριση υγρού από την ουρήθρα
  • Κνησμός (φαγούρα) στο πέος
  • Αίσθημα καύσου μετά την εκσπερμάτιση, ή μετά την ούρηση
  • Συχνουρία
  • Δυσουρία

Συμπτώματα ΣΜΝ: Έρπης γεννητικών οργάνων

Εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους και οφείλεται στον ιό HSV-2. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και εργαστηριακή εξέταση. Δεν θεραπεύεται εντελώς.

Παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και επανεμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο. Συνήθως χορηγούνται αντιιικά φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, ενώ συνήθως παρουσιάζονται υποτροπές 1-2 φορές το χρόνο. Τα συχνότερα από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Επώδυνες φυσαλίδες με κίτρινο υγρό
  • Φαγούρα
  • Τσούξιμο
  • Πυρετός
  • Δυσφορία και κακή διάθεση
  • Πόνος στους μηρούς και στα γόνατα
  • Πόνος στον κόλπο/πέος
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Επώδυνη ούρηση

Συμπτώματα ΣΜΝ: Ηπατίτιδα C

Είναι λοίμωξη του ήπατος. Προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C και μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένο αίμα και με σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση γίνεται με ειδικό αιματολογικό έλεγχο, όπου ανιχνεύονται αντισώματα ενάντια στον ιό. Η θεραπεία επιτυγχάνεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ συνιστάται η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

  • Σκούρα ούρα (ηπατίτιδα Α, Β, C)
  • Στομαχικός πόνος (ηπατίτιδα Β, C)
  • Κίτρινο δέρμα ή μάτια , που ονομάζεται ίκτερος (ηπατίτιδα Α, Β, C)
  • Στο χρώμα του πηλού κόπρανα (ηπατίτιδα Α, C)
  • Χαμηλός πυρετός (ηπατίτιδα Α, Β, C)
  • Απώλεια της όρεξης (ηπατίτιδα Α, Β, C)
  • Κόπωση (ηπατίτιδα Α, Β, C)
  • Αίσθημα αδιαθεσίας στο στομάχι σας (ηπατίτιδα Α, Β, C)

Συμπτώματα ΣΜΝ: Ηπατίτιδα Β

Είναι λοίμωξη του ήπατος, που οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Β. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και με την επαφή με μολυσμένο αίμα. Συμπτώματα παρουσιάζονται μόνο σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Προλαμβάνεται με εμβολιασμό. Η διάγνωση γίνεται με ειδικό αιματολογικό έλεγχο και αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Η ηπατίτιδα Β δυνατόν να συνοδεύεται από άτυπα συμπτώματα ή να είναι εντελώς ασυμπτωματική. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

  • Ίκτερος (κίτρινο χρώμα δέρματος και επιπεφυκότων)
  • Γριππώδης συνδρομή (γρίππη)
  • Ανορεξία
  • Αδυναμία και καταβολή
  • Σκούρα ούρα
  • Στομαχικός πόνος

Συμπτώματα ΣΜΝ: AIDS/HIV

Οφείλεται στον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Η διάγνωση επιτυγχάνεται μέσω ειδικού τεστ αίματος, το οποίο είναι αποτελεσματικό μόνο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύξει αντισώματα, καθώς νωρίτερα μπορεί να βγει αρνητικό. Για να αντιμετωπιστεί, χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα. Η νόσος δεν θεραπεύεται εντελώς ποτέ, ωστόσο με τα φάρμακα αποτρέπεται η εξέλιξή της.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Αν και περίπου το 87% των ανθρώπων, που μολύνονται με HIV παρουσιάζουν συμπτώματα, τα οποία, όμως, είναι κοινά σε πληθώρα άλλων ασθενειών, άλλοι δεν αισθάνονται τίποτα απολύτως.

Συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός, η κούραση, ο πονοκέφαλος, οι πρησμένοι αδένες και ο πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται κάποιες εβδομάδες μετά τη μόλυνση, κατά την περίοδο, που ονομάζεται πρωτολοίμωξη ή οξεία HIV λοίμωξη.

Τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μπορεί, επίσης, να είναι παρόμοια με άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως της λοιμώδους μονοπυρήνωσης ή της ηπατίτιδας, που μεταδίδονται ευκολότερα.

Καθώς, προχωράει η νόσος, εμφανίζονται εκδηλώσεις ανοσοανεπάρκειας, όπως πυρετός, διάρροιες, μυκητίαση του στοματοφάρυγγα, τριχωτή λευκοπλακία και ιδρώτας το βράδυ.

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της νόσου. Σε προχωρημένο στάδιο τα συμπτώματα είναι πιο επικίνδυνα για την υγεία, αφού η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί νεοπλασίες και καιροσκοπικές λοιμώξεις. Οι εκδηλώσεις αυτές εμφανίζονται σε διάστημα 8-10 ετών.

Συμπτώματα ΣΜΝ: Σύφιλη

Οφείλεται στο βακτήριο treponema pallidum, το οποίο παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και επηρεάζει όλες τις λειτουργίες του. Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Αντιμετωπίζεται πάντα με αντιβιοτική αγωγή, αναλόγως του σταδίου, από εξειδικευμένο αφροδισιολόγο. Πιθανές επιπλοκές είναι η ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, το ανεύρυσμα και οι μόνιμες δερματικές βλάβες.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Η σύφιλη εξελίσσεται σε στάδια και τα συμπτώματά της διαφοροποιούνται σε κάθε στάδιο. Ορισμένες φορές ωστόσο, τα στάδια μπορεί να συμπέσουν και τα συμπτώματα να μην εκδηλωθούν με την ίδια σειρά. Υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης χωρίς την εκδήλωση κανενός συμπτώματος για πολλά χρόνια.

Πρωτογενής σύφιλη

Το πρώτο σημάδι της σύφιλης είναι μία μικρή πληγή, που αποκαλείται και σκληρό έλκος και εμφανίζεται στο σημείο όπου το βακτήριο πρωτοεισχώρησε στο σώμα.

Αν και αρκετοί άνθρωποι εμφανίζουν μονάχα μία πληγή, κάποιοι άλλοι εκδηλώνουν αρκετές πληγές. Η πληγή παρουσιάζεται συνήθως τρεις βδομάδες από τη στιγμή της μόλυνσης.

Πολλοί ασθενείς δεν παρατηρούν την πληγή, γιατί τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και κρυμμένη μέσα στον κόλπο ή το ορθό έντερο. Η πληγή επουλώνεται από μόνη της μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Δευτερογενής σύφιλη

Λίγες εβδομάδες μετά την επούλωση του αρχικού έλκους, μπορεί να παρουσιαστεί εξάνθημα πρωτίστως στον κορμό και αργότερα στο υπόλοιπο σώμα, ακόμα και στα άκρα, όπως στις παλάμες ή τα πέλματα.

Τις περισσότερες φορές το εξάνθημα δεν δημιουργεί το αίσθημα του κνησμού & πιθανόν να ακολουθείται από βλάβες οι οποίες μοιάζουν με μυρμηγκίες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή μέσα στο στόμα.

Σε ορισμένους ασθενείς έχει παρατηρηθεί μυϊκός πόνος, πυρετός, πρήξιμό στους λεμφαδένες και πονόλαιμος.

Τα εν λόγω συμπτώματα είναι πιθανό να υποχωρήσουν πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Λανθάνουσα σύφιλη

Αν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή στη δευτερογενή φάση προχωρά στο επόμενη στάδιο, τη λανθάνουσα σύφιλη, στο οποίο δεν υπάρχουν συμπτώματα, παύουν.

Η φάση της λανθάνουσας σύφιλης μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Μπορεί σε αυτό το στάδιο να μην παρουσιαστούν τα συμπτώματα ξανά, η νόσος όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει στο τρίτο στάδιο, την τριτογενή σύφιλη.

Τριτογενής σύφιλη

Περίπου το 15-30% των νοσούντων που δεν ακολουθούν θεραπεία για τη σύφιλη, παρουσιάζουν επιπλοκές που στα τελικά στάδια της νόσου μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο, τα νεύρα, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το συκώτι, τα κόκαλα και τους συνδέσμους.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν πολλά χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης, η ασθένεια παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία, με πιο χαρακτηριστικές την καρδιαγγειακή σύφιλη, τη νευροσύφιλη και τη σύφιλη των οστών.

Συγγενής σύφιλη

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πάσχουν από τη νόσο, είναι πιθανό να μολυνθούν μέσω του πλακούντα ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τα περισσότερα νεογνά με συγγενή σύφιλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα βρέφη παρουσιάζουν εξανθήματα στα πέλματα ή τις παλάμες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση κρίνεται απαραίτητη καθώς η εξέλιξη της σύφιλης μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση αλλά και να προκαλέσει δυσμορφίες στη μύτη και τα δόντια.

Συμπτώματα ΣΜΝ: Χλαμύδια

Είναι λοίμωξη, που οφείλεται στην παρουσία των βακτηρίων chlamydia trachomatis. Η διάγνωση γίνεται μέσω εργαστηριακού ελέγχου και καλλιέργειας υγρού. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και είναι απαραίτητη η θεραπεία και του ερωτικού συντρόφου. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκληθούν σοβαρές φλεγμονές, ακόμη και στειρότητα.

Ποια συμπτώματα εμφανίζουν;

Το 75% των γυναικών και το 65% των ανδρών με χλαμύδια δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Πολλοί άνδρες ή γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν χλαμύδια μόνο επειδή οι σύντροφοί τους βρήκαν πως έχουν τη νόσο ή επειδή αντιμετωπίστηκαν για υπογονιμότητα. Τα συμπτώματα, εάν εμφανιστούν, παρουσιάζονται μέσα σε 7-21 μέρες.

Στους άνδρες τα χλαμύδια εντοπίζονται στο σπέρμα ή σε ουρηθρικό υγρό. Μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση το άτομο εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα.

Στους άνδρες ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα. Όσοι όμως εμφανίσουν νιώθουν πόνο ή κάψιμο στη διάρκεια της ούρησης, παρατηρούν άσπρες ή κιτρινωπές εκκρίσεις από το πέος, διογκωμένους όρχεις, ανεβάζουν πυρετό κ.α.

Πολλές φορές τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από λίγες μέρες, αλλά το μικρόβιο, αν δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία θα παραμείνει στον οργανισμό. Μπορούν να αποτελέσουν αίτιο στειρώσεως και στη γυναίκα και στον άνδρα.

Στις γυναίκες προκαλούν φλεγμονή του τραχήλου και μπορεί να επεκταθούν στην ουρήθρα, τις σάλπιγγες, και, τις ωοθήκες.

Μπορεί να είναι η αιτία φλεγμονών της ουροδόχου κύστεως και σοβαρής πυελικής φλεγμονής, εξωμήτριας εγκυμοσύνης και στειρώσεως. Στους άνδρες προκαλεί ουρηθρίτιδα και μπορεί να επεκταθεί στους όρχεις.

Μάλιστα, αν δε διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί να προκαλέσουν προστατίτιδα, ή ακόμη και στειρότητα. Τα χλαμύδια μπορεί επίσης να φθάσουν σε αρθρίτιδα. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία, φλεγμονές των ματιών και τύφλωση. Στην Αμερική τέσσερα εκατομμύρια άτομα μολύνονται κάθε χρόνο από χλαμύδια.

Επιγραμματικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

  • υγρά από το πέος ή τον κόλπο
  • πόνο ή κάψιμο στην ούρηση
  • αίμα από τον κόλπο, πόνο στην κοιλιά, ναυτία, πυρετό
  • πόνο κατά την συνουσία στις γυναίκες
  • ερεθισμό του ορθού
  • ερεθισμό του τραχήλου
  • πρήξιμο ή πόνο στους όρχεις

Συμπτώματα ΣΜΝ: Γονόρροια / βλεννόρροια

Προκαλείται από μόλυνση από το μικρόβιο του γονόκοκκου, γνωστό ως neisseria gonorrhoea. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια στον τράχηλο, στον κόλπο, στην ουρήθρα, στον πρωκτό και στο λάρυγγα. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή και απαιτείται τακτικός επανέλεγχος και για άλλα ΣΜΝ. Πιθανές επιπλοκές είναι ο πόνος, η στένωση ουρήθρας, η νεφρική ανεπάρκεια και η στειρότητα.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Η γονόρροια μπορεί να προσβάλλει διάφορες περιοχές του σώματος, με μεγαλύτερη προτίμηση όμως το γεννητικό σύστημα.

  • Γεννητικό σύστημα: Οι άντρες παρουσιάζουν πόνο κατά την ούρηση, πυώδεις εκκρίσεις, και πόνο ή πρήξιμο του ενός όρχεως. Αντιθέτως, οι γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά την ούρηση, κολπική αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους, όπως και μετά την κολπική διείσδυση, καθώς και άλγος στην κοιλιακή και πυελική χώρα.
  • Ορθό έντερο: Μπορεί να εκδηλωθεί κνησμός στην περιπρωκτική περιοχή, πυώδεις εκκρίσεις από το ορθό έντερο, στίγματα έντονου κόκκινου αίματος στο χαρτί υγείας ή ενόχληση από την κινητικότητα του εντέρου.
  • Μάτια: Όταν η γονόρροια προσβάλλει τα μάτια (γονοκοκκική οφθαλμίτιδα), τότε προκαλείται οφθαλμικός πόνος, φωτοευαισθησία και πυώδεις εκκρίσεις από το ένα ή και τα δύο μάτια.
  • Λαιμός: Στην περίπτωση αυτή, παρουσιάζεται πονόλαιμος και πρήξιμο στους λεμφαδένες της περιοχής.
  • Σύνδεσμοι: Όταν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι μολυνθούν από το βακτήριο (σηπτική αρθρίτιδα), τότε παρουσιάζονται ζεστοί, κόκκινοι, πρησμένοι και ο πόνος είναι ιδιαίτερα οξύς στην κίνηση.

Συμπτώματα ΣΜΝ: Μολυσματική τέρμινθος

Οφείλεται σε λοίμωξη από ιό και μεταδίδεται με σωματική επαφή ή επαφή με μολυσμένα ρούχα και πετσέτες. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από δερματολόγο- αφροδισιολόγο. Αντιμετωπίζεται με εφαρμογή κορτιζονούχων αλοιφών ή κρυοθεραπεία, κατά περίπτωση.

Ποια συμπτώματα εμφανίζει;

Η μολυσματική τέρμινθος παρουσιάζεται ως ερεθισμός του δέρματος με μικρά σπυράκια, μεγέθους ενός με δέκα χιλιοστών που το σχήμα τους μοιάζει με μικρό ογκίδιο, ελιά ή μαργαριτάρι.

Πρόκειται για λευκές, στρογγυλές, και ενίοτε γυαλιστερές βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό, το σωμάτιο της τερμίνθου. Πολλοί γονείς μπερδεύουν τη μολυσματική τέρμινθο με τη µυρµηγκιά ή τον σταφυλόκοκκο.

Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυρί ελάχιστων χιλιοστών (1-10 mm) στο χρώµα του δέρµατος και είναι µαλακό στην αφή.

Στη συνέχεια µεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Μέσα σε 6-9 µήνες οι βλατίδες υποχωρούν (αυτοΐαση), μερικές φορές όμως επιµένουν για πολλά χρόνια. Κάθε σπυράκι «ζει» περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της εύκολης µεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτοµο, η πάθηση µπορεί να διαρκέσει µέχρι και δύο χρόνια.

Η μολυσματική τέρμινθος αναπτύσσεται πολύ εύκολα σε ζεστές και υγρές περιοχές. Στα παιδιά οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα. Στους ενήλικες οι βλάβες εμφανίζονται βασικώς στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο εσωτερικό μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά.

Ο ιός προσβάλλει επίσης και την περιοχή γύρω από τα μάτια (εξωτερικά από τον οφθαλμό), και μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια ή στο πρόσωπο. Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός εάν μολυνθούν ή παρουσιάσουν φλεγμονή.

Συχνά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό. Σε ένα 10% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί έκζεμα γύρω από τις αλλοιώσεις, ενώ είναι πιθανό στο κέντρο τους να παρουσιάσουν επιπρόσθετα μια μικρή αιμορραγία. Η βλάβη πάντα όμως περιορίζεται στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας.