Κορυφαίοι διατροφολόγοι προτείνουν: Αυτές είναι οι top τροφές

Στην πρόσφατη έρευνα που έκανε το Pollock Communications σε συνεργασία με το Today’s Dietitian, αποκαλύφθηκαν super tips διατροφής  για το 2022, όπως τα παρείχαν 1.173 εγγεγραμμένοι διατροφολόγοι.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μια λίστα με τις κορυφαίες υπερτροφές (superfoods), που έχουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Η λίστα περιλαμβάνει δημοφιλή και αγαπημένα συστατικά όπως το λάχανο και το αβοκάντο και κάποια που σίγουρα αγνοείς τη θρεπτική τους αξία. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τα supefoods που αξίζει να προσθέσεις φέτος στα γεύματά σου.

Αυτά πρέπει να φας τον Σεπτέμβριο

1) Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Το γιαούρτι και το kimchi (λαχανικά τα οποία έχουν αλατιστεί, καρυκευτεί και ζυμωθεί) κατέλαβαν την πρώτη θέση, αφού ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τη λειτουργία του εντέρου. Σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Stanford, μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βελτιώνει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

2) Blueberries

Τα βατόμουρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

3) Σπόροι

Οι σπόροι chia και οι σπόροι κάνναβης, είναι μερικές από τις πιο υγιεινές προσθήκες στη διατροφή σου. Οι σπόροι Chia είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, μέταλλα, φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

4) Αβοκάντο

Το αβοκάντο έχει υπέροχη γεύση και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Απόλαυσέ το σε σαλάτες, στο τοστ σου ή σε γευστικά smoothies.

5) Πράσινο τσάι

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Το πράσινο τσάι φημίζεται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του ενώ βοηθά σημαντικά στην καύση του λίπους. Μπορείς να το καταναλώσεις ζεστό ή κρύο για να επωφεληθείς από τις ιδιότητές του.

6) Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί και τα βούτυρο ξηρών καρπών είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να πάρεις όλες τις πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός.

7) Φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνών και φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Δίαιτα: Τα 7 φρούτα που υπόσχονται θαύματα!

Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν φυσικά σάκχαρα και βοηθούν στην αποφυγή αύξησης του βάρους.

Mπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία από αυτά στη διατροφή σας, αλλά δεν γνωρίζετε πως υπάρχουν ορισμένοι καρποί που είναι υψηλότεροι σε φυτικές ίνες και πηκτίνες. Και οι δύο λειτουργούν ως φυσικοί καυστήρες λίπους.

Ορισμένα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας και εν συνεχεία στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμη και αν συνεχίσετε να καταναλώνετε την ίδια ποσότητα θερμίδων. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όλα τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων προέρχονται από τα φλαβονοειδή που περιέχουν. Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα φυτοθρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά που προσδίδουν χρώμα. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα φρούτα έχουν κακή φήμη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, αλλά είναι πραγματικά τέλεια για την απώλεια βάρους καθώς μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων. Ο Δρ. Gargi Sharma προτείνει μερικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αν θέλετε να χάσετε βάρος:

H λίστα: 

  • Καρπούζι: Αυτό το ζουμερό φρούτο παρέχει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και σας κρατά ενυδατωμένους. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αργινίνη που βοηθά στην καύση λίπους.
  • Γκουάβα: Όχι και τόσο γνωστό φρούτο εδώ στην Ελλάδα αλλά το συγκεκριμένο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Ενεργοποιεί επίσης το μεταβολικό ρυθμό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Αχλάδι: Αναμφίβολα είναι ο τέλειος καρπός για απώλεια βάρους. Μια τεράστια πηγή βιταμίνης C και παράλληλα τα αχλάδια διατηρούν τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο.
  • Πορτοκάλια: Προσθέστε αυτό θρεπτικό και χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες φρούτο στη διατροφή σας. Τα πορτοκάλια έχουν μόνο 47 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το πορτοκάλι θεωρείται φρούτο αρνητικών θερμίδων που σημαίνει ότι περιέχει λιγότερες θερμίδες από ό, τι απαιτεί το σώμα σας για να το κάψει. Με απλά λόγια, καίτε περισσότερο από ό, τι τρώτε.
  • Βακκίνιο το οξύκοκκο (Κράνμπερι). Γνωστά ως superfood, τα βακκίνια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Η συχνή τους κατανάλωση είναι επίσης γνωστό ότι μειώνει υπέρταση και τη χοληστερόλη.
  • Φράουλες: Αυτά τα υπέροχα μούρα είναι γνωστό πως βοηθούν στην παραγωγή ορμονών καύσης λίπους όπως η αδιπονεκτίνη και η λεπτίνη που οδηγούν σε υψηλότερο μεταβολισμό.
  • Ροδάκινα: Πλούσια σε νερό που συνθέτει το 89% του βάρους τους και παράλληλα πλούσια σε φυτικές ίνες. Ακόμη βοηθούν στη μείωση της πείνας.

Πολλοί από εσάς ίσως να θελήσετε να φτιάξετε έναν απολαυστικό φυσικό χυμό όμως ο Δρ Gargi διευκρινίζει ότι εάν ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε το βάρος σας, πρέπει να τρώτε ολόκληρα φρούτα. Ο χυμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτοξινωθείτε, να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, σιδήρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης C και άλλων μεταλλικών στοιχείων, αλλά μπορεί να μην λειτουργήσει αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.  Πολλές μελέτες και ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι η αύξηση της πρόσληψης ινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Όμως είναι γνωστό πως ο χυμός αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των ινών. Οι ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στο αίμα, στη βελτίωση της πέψης και σας κρατούν χορτασμένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη διαχείριση της πρόσληψης θερμίδων, η οποία ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου σας – είτε πρόκειται για απώλεια βάρους είτε για διατήρηση του σε στα επίπεδα που εσείς επιθυμείτε.