Απώλεια βάρους μετά τα 40: Οι τροφές που αδυνατίζουν

Ο μεταβολισμός μας όσο μεγαλώνουν τόσο πιο δύσκολα αργεί να ανταπεξέλθει, οπότε το αδυνάτισμα και η απώλεια βάρους γίνεται μια πιο δύσκολη υπόθεση, ειδικά μετά τα 40.

Όμως αλλάζοντας κάποιες διατροφικές συνήθειες, η υπόθεση αδυνάτισμα μπορεί να γίνει λίγο πιο βατή.

Τι τροφές να τρώω για απώλεια βάρους μετά τα 40

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Λίζα Γιάνγκ, μερικές από τις καλύτερες τροφές περιλαμβάνουν:

Μούρα

Αν θέλετε να χάσετε βάρος στα σαράντα σας, σκεφτείτε να προσθέσετε φρέσκα σμέουρα, βατόμουρα, φράουλες ή βατόμουρα στο πλιγούρι βρώμης, το γιαούρτι ή το smoothie σας.

Μπορείτε επίσης να απολαύστε ένα φλιτζάνι μούρα με λίγο μέλι για σνακ.

Τα συγκεκριμένα φρούτα περιέχουν μια εντυπωσιακή σειρά θρεπτικών συστατικών και όταν συνδυαστούν με έναν ενεργό τρόπο ζωής, μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους, εξηγεί η Λίζα Γιάνγκ.

Λιναρόσπορος

Πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενώ είναι γεμάτα και με τις ευεργετικές φυτικές ίνες.

Έρευνα αναφέρει ότι η κατανάλωση περίπου 30 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Επίσης οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να σας φορτώνουν με “κενές” θερμίδες.

Αβοκάντο

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και το αβοκάντο δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων καθημερινά είναι προσθέτοντας αβοκάντο στα γεύματα και τις σαλάτες σας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal, η κατανάλωση μισού αβοκάντο Hass με το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο χορτάτοι για τις επόμενες τρεις έως πέντε ώρες.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι ένα απίστευτα εύκολο, υγιεινό σνακ που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες που “χτίζουν” μυϊκή μάζα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι φυσικές τροφές είναι γεμάτες με φυτοχημικά κι άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα μικροθρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά όπως σεροτενοειδή, η βιταμίνη Ε, τα φλαβανοειδή.

Επιπλέον, σε έρευνα αναφέρεται ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Δεν θα πιστεύετε ότι αυτές οι τροφές αδυνατίζουν

Κι όμως υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που είναι νόστιμοι και δεν παχαίνουν!

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, λόγω υφής, σύνθεσης και συστατικών, προκαλούν μέχρι και 50% υψηλότερες καύσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν «αρνητικές θερμίδες», δηλαδή για να τα χωνέψουμε ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μας δίνουν.

Παρόλα αυτά όμως καμία τροφή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική από μόνη της εάν δεν εντάσσεται σε μια ευρύτερη υγιεινή διατροφή και άσκηση. “Θαύματα” δεν γίνονται! Ωστόσο, εάν θέλετε απλά να ενισχύσετε τις καύσεις του οργανισμού σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους παρακάτω συνδυασμούς.

Νόστιμοι συνδυασμοί τροφίμων

1. Αβγό + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο

Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα αμυγδάλου + ξερά φρούτα

Εξαιρετικό πρωινό γεύμα. Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια

Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα

Κλασικός εποχικός συνδυασμός. Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

5. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά

Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός. Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

6. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά

Ιδανικό για βραδινό. Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

7. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού

Το ίδιο απολαυστικό ζεστό. Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

8. Ψάρι + χόρτα

Σίγουρη επιλογή. Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

9. Κεφίρ + Μήλο + Αχλάδι

Ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνει την απόδοση του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ήπια αποτοξίνωση με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καύση λίπους.

10. Κινόα + Αμύγδαλα + Καρότα

Πλούσιο σε βραδυφλεγείς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, είναι ιδιαίτερα χορταστικό, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.