Κοιμήσου ανάσκελα και δες τη ζωή σου να αλλάζει προς το καλύτερο!

Αν νομίζετε πως ο ύπνος ανάσκελα είναι μόνο για αρρώστους ή… ας μην πούμε άλλα, είστε λίγο γελασμένοι. Ο ύπνος σε αυτή τη στάση μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος για την υπόλοιπή σας μέρα!

Μπορεί να σας μοιάζει ως μια άβολη θέση ύπνου, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να κοιμηθείτε ανάσκελα.

Τι λέει η επιστήμη για τον ύπνο ανάσκελα

Ο ύπνος σε αυτήν την θέση μπορεί να σας ωφελήσει στα εξής:

  • καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης
  • μείωση των πονοκεφάλων τάσης
  • μείωση της πίεσης και συμπίεσης στο στήθος
  • μείωση στις ρυτίδες και τους ερεθισμούς στο πρόσωπο

Όσον αφορά τα βρέφη, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα, για να μειώσουν τον κίνδυνο για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

Μια έρευνα του 2019 έδειξε ότι ο ύπνος ανάσκελα και στο πλάι σχετίζεται με λιγότερο πόνο στη σπονδυλική στήλη σε σύγκριση με τον ύπνο μπρούμυτα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι καθώς πλησιάζουν στην ενηλικίωση. Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη σημείωσε ότι τα παιδιά κοιμούνται εξίσου στο πλάι, ανάσκελα και μπρούμυτα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δοκιμάσετε να κάνετε την αλλαγή και να κοιμηθείτε ανάσκελα.

Δείτε μερικά από αυτά:

1. Μπορεί να μειώσει τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα

Ο ύπνος ανάσκελα βοηθάει στην μείωση της πίεσης στην σπονδυλική στήλη. Αυτή η θέση μιμείται ουσιαστικά την όρθια στάση.

Ο ύπνος μπρούμυτα με το κεφάλι προς την μία πλευρά μοιάζει με το να γυρίζετε το κεφάλι σας προς μία κατεύθυνση για ώρες, ενώ κάθεστε ή στέκεστε. Αυτό προκαλεί φυσικά πόνο. Συμπιέζει επίσης την σπονδυλική στήλη, επειδή ο λαιμός σας έχει κλίση προς τα πίσω.

Είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσετε στην σπονδυλική στήλη ξαπλώνοντας ανάσκελα, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για άνεση και διατηρώντας την φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.

2. Μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή

Εάν ξαπλώνετε μπρούμυτα, ή στο πλάι, πιέζετε τον θώρακα. Το διάφραγμα είναι ο μυς που είναι υπεύθυνος για την αναπνοή. Όταν συμπιέζεται κάνει την αναπνοή σας πιο ρηχή.

Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή με:

  • μειωμένο στρες
  • βελτιωμένη διάθεση
  • καλύτερη εστίαση/προσοχή

3. Μπορεί να μειώσει τις δερματικές εξάρσεις

Το πλύσιμο του προσώπου, το να μην το ακουμπάτε συνέχεια με τα χέρια και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης είναι οι πιο γνωστές λύσεις για πιο καθαρό δέρμα. Τι γίνεται όμως με τον τρόπο που κοιμάστε;

Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν το σμήγμα από το δέρμα και τα μαλλιά καθώς και τα υπολείμματα από τα προϊόντα μαλλιών. Αυτά μεταφέρονται εύκολα στο πρόσωπο ενώ κοιμάστε.

Αυτό μπορεί να συμβάλει σε δερματικά προβλήματα, όπως:

  • μαύρα στίγματα
  • σπυράκια
  • ερυθρότητα και ερεθισμός

Αν και οι μαξιλαροθήκες από σατέν και μετάξι μπορεί να βοηθήσουν, γιατί να μην αποφύγετε εντελώς την επαφή του προσώπου με αυτές; Ο ύπνος ανάσκελα κρατά το πρόσωπο μακριά από την μαξιλαροθήκη και, κατ’ επέκταση, από τις βρωμιές και τα έλαια που μπορεί να το ερεθίσουν.

4. Μπορεί να αποτρέψει τις ρυτίδες και τις ραγάδες

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να τραβήξει και να ερεθίσει το δέρμα σας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρυτίδες. Όταν το πρόσωπό σας ακουμπάει στο μαξιλάρι, η τριβή που προκύπτει μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες και γραμμές.

Ο ύπνος ανάσκελα βοηθάει επίσης στο να κρατήσετε τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και των μαλλιών μακριά από την μαξιλαροθήκη.

5. Μπορεί να μειώσει το πρήξιμο του προσώπου όταν ξυπνάτε

Όταν ξαπλώνετε σε οποιοδήποτε μέρος του προσώπου σας, συσσωρεύεται υγρό σε εκείνη την περιοχή.

Η συσσώρευση υγρών προκαλεί πρήξιμο γύρω από τα μάτια και πρήξιμο στο πρόσωπο. Ξαπλώνοντας ανάσκελα, δεν προκαλείται αυτή τη συσσώρευση και έτσι μειώνετε το πρήξιμο.

6. Μπορεί να αποτρέψει τους πονοκεφάλους τάσης

Παρόμοια με την επίδρασή του στον λαιμό και την σπονδυλική στήλη, ο ύπνος ανάσκελα αφαιρεί την πίεση από το κεφάλι σας.

Οι αυχενικοί πονοκέφαλοι, ή οι πονοκέφαλοι που ξεκινούν στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συχνά συγχέονται με ημικρανίες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • σπασμωδικός πόνος στην μία πλευρά του κεφαλιού ή του προσώπου
  • στραβολαίμιασμα
  • πόνος κοντά στα μάτια
  • πόνος κατά τον βήχα, ή το φτέρνισμα
  • ευαισθησία στο φως και στον θόρυβο
  • θολή όραση
  • στομαχικές διαταραχές

Διατηρώντας το κεφάλι, τον λαιμό και την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη θέση, ανακουφίζετε την πίεση και αποφεύγετε τον πόνο.

Αϋπνία: Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Δείτε μήπως κάνετε ΑΥΤΟ το λάθος

Δεν υπάρχει κάποια διαφορά στην ποιότητα ή στη διάρκεια του ύπνου μεταξύ όσων παίρνουν για καιρό φάρμακα για την αϋπνία και όσων δεν παίρνουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση φαρμάκων για την αϋπνία επί ένα έως δύο χρόνια δεν φαίνεται να βελτιώνει τον διαταραγμένο ύπνο στα άτομα μέσης ηλικίας.

Οι διαταραχές του ύπνου (δυσκολία να κοιμηθεί κανείς ή και να μείνει κοιμισμένος, πολύ πρωινό ξύπνημα κ.ά.) είναι συνήθεις. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παίρνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως υπνωτικά, ηρεμιστικά και αντικαταθλιπτικά για να κοιμηθούν καλύτερα. Ο κακός και ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υπέρταση, κατάθλιψη κ.ά.

Τα φάρμακα για τον ύπνο «δουλεύουν» βραχυπρόθεσμα, για διάστημα έως έξι μηνών, αλλά όταν η αϋπνία είναι χρόνια και τα φάρμακα λαμβάνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, τότε η αποτελεσματικότητά τους φθίνει, όπως δείχνει και η νέα μελέτη από ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντάνιελ Σόλομον του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Η νέα έρευνα αφορούσε γυναίκες με μέση ηλικία 50 ετών, 238 που έπαιρναν φάρμακα για τον ύπνο επί ένα έως δύο χρόνια και 447 που δεν έπαιρναν. Πάνω από το 70% των γυναικών και στις δύο ομάδες ανέφεραν προβληματικό ύπνο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι διαταραχές του ύπνου ήταν παρόμοιες στις δύο ομάδες, δηλαδή τα φάρμακα μετά από ένα έτος δεν βοηθούσαν πια στον ύπνο, ενώ μετά από δύο χρόνια δεν υπήρχε κάποια σημαντική μείωση στις διαταραχές του ύπνου στις γυναίκες που έπαιρναν τέτοια φάρμακα συστηματικά.

Οι ερευνητές δεν απέκλεισαν ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να παραμείνουν αποτελεσματικά σε μερικούς ανθρώπους μετά από αρκετά χρόνια, αλλά γενικότερα τα ευρήματα πρέπει να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της μακρόχρονης χρήσης τους σε ανθρώπους μέσης ηλικίας με προβλήματα ύπνου.

Αϋπνία: Τα μακροχρόνια προβλήματα

Ανεξαρτήτου αιτίας, έχει παρατηρηθεί ότι η χρόνια στέρηση ύπνου (λιγότερο από 7 ώρες ύπνος/ημέρα) συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η ύπαρξη αϋπνίας εκτός από εμφανείς επιπτώσεις στις νοητικές δεξιότητες (προκαλεί ελλείμματα μνήμης, προσοχής, συγκέντρωσης και μειωμένη ταχύτητα αντίδρασης με ακόλουθη μειωμένη απόδοση στις εργασιακές ή μαθητικές επιδόσεις, αλλά και με σοβαρό κίνδυνο για ατυχήματα), προκαλεί και δομικές εγκεφαλικές αλλαγές.

Λειτουργική νευροαπεικόνιση (fMRI) ανέδειξε υποαιμάτωση στις έσω και κάτω προμετωπιαίες περιοχές σε ασθενείς με πρωτοπαθή αϋπνία. Η ύπαρξη της αϋπνίας είναι από μόνη της ανεξάρτητος προδιαθεσικός παράγοντας για την εμφάνιση συναισθηματικών διαταραχών όπως κατάθλιψη και άγχος.

Τέλος, υπάρχει σαφής σύνδεση της αϋπνίας με την εμφάνιση ή την επιδείνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έτσι, άνθρωποι που στερούνται ύπνο αποκτούν πιο εύκολα αρτηριακή υπέρταση ενώ φαίνεται ότι ακόμη και ο καρδιακός ρυθμός σε 24ωρη βάση είναι πιο αυξημένος. Οι ενδείξεις των επιπτώσεων της στέρησης ύπνου στο ενδοκρινικό σύστημα και στον μεταβολισμό αυξάνονται όλο και πιο πολύ. Έτσι, στέρηση ή/και κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία αλλά και με την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.