Η σχέση με τη ζυγαριά σας είναι σχέση αγάπης – μίσους; Μήπως σε αυτό συμβάλλει και η ώρα που ζυγίστε και η οποία τελικά είναι λάθος;
Υπάρχει περίπτωση η ζυγαριά να …κάνει λάθος; Η ζυγαριά συνήθως όχι (εφόσον λειτουργεί κανονικά) εσείς όμως είναι πολύ πιθανό. Κι αυτό γιατί υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια του αποτέλεσματος, όπως η κατακράτηση υγρών και φυσικά η ώρα που ζυγίζεστε.
Ποια λοιπόν είναι η καλύτερη στιγμή για να ζυγιστείτε;
Κατά γενική ομολογία ( των ειδικών πάντα) η καλύτερη στιγμή για να ζυγιστείτε είναι μόλις ξυπνήσετε το πρωί και πριν φάτε πρωινό. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνετε όταν ξυπνήσετε είναι να ανεβείτε στη ζυγαριά πριν φάτε ή πιείτε το οτιδήποτε.
Ο Tash Lankester, personal trainer στο FLEX Chelsea συμφωνεί ότι αν ζυγίζεστε αμέσως μόλις ξυπνήσετε και πριν από το φαγητό «θα έχετε ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα». Ωστόσο, όπως λέει το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συνέπεια και εξηγεί στο goodto.com: «Για παράδειγμα, αν μπορείτε να ζυγίζεστε μόνο το βράδυ, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα.»
Πόσο αυξομειώνεται το βάρος σας την ημέρα;
Η διακύμανση βάρους είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βιώνει το σώμα σας καθημερινά μετά το φαγητό και το ποτό. Είναι επομένως σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή είναι μια εντελώς φυσική διαδικασία του σώματος και να μην απογοητεύεστε από αυτό που δείχνει η ζυγαριά.
« Το βάρος μπορεί να αλλάξει πολύ σε μια μέρα», εξηγεί ο Tash Lankester ενώ δεν παραλείπει να τονίσει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει και η κατακράτηση νερού. Επίσης, οι τροφές αλλά και η άσκηση μπορεί να επηρεάσουν αυτό που θα δείξει η ζυγαριά.
Tips για την σωστή παρακολούθηση του βάρους
- Ζυγιστείτε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Ιδανικά θα ήταν το πρωί, αλλά αν δεν μπορείτε επιλέξτε μια άλλη ώρα.
- Χρησιμοποιήστε την ίδια ζυγαριά όταν ζυγίζεστε.
- Τοποθετήστε τη ζυγαριά σε σκληρό δάπεδο και βεβαιωθείτε ότι οι μπαταρίες είναι γεμάτες.
- Να ζυγίζεστε με τα ίδια ρούχα ή με τα εσώρουχα.
- Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να μετράτε τα κιλά σας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.
Παχυσαρκία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Πώς αντιμετωπίζεται
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει μεταβάλει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας οδηγούν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές όπως επεξεργασμένα τρόφιμα και παράλειψη γευμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη παχυσαρκίας, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί μεταβολικά νοσήματα ή άλλες σοβαρές παθήσεις.
Η παχυσαρκία επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία ενός ατόμου, επηρεάζοντας την ικανότητα για εργασία, την κοινωνική ζωή, ακόμη και το ίδιο το προσδόκιμο ζωής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρόβλημα της παχυσαρκίας αγγίζει 500 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση της εμφάνισής της σε νεαρά άτομα.
Σε κάθε άτομο εφαρμόζεται διαφορετικό σύστημα αδυνατίσματος που μπορεί να συμπεριλαμβάνει τόσο διατροφικό πρόγραμμα όσο και εξατομικευμένη σωματική άσκηση. Η απώλεια του σωματικού βάρους πρέπει να γίνεται σταδιακά, με αποφυγή των μεγάλων αυξομειώσεων βάρους. Για να είναι ασφαλές ένα διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικές ουσίες, να προλαμβάνει την απώλεια πρωτεΐνης και να δίνει επαρκή ενέργεια στο σώμα. Σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και η διατήρηση του αποτελέσματος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.
Παχυσαρκία: Με ποιες παθήσεις συνδέεται;
Η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνεται για παθήσεις όπως:
- Υπέρταση
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
- Ορμονικές διαταραχές
- Υπογονιμότητα
- Ακράτεια ούρων
- Πέτρες στη χολή
- Προβλήματα στις αρθρώσεις
- Κατάθλιψη
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), η παχυσαρκία συνδέεται και με την εμφάνιση 12 τύπων καρκίνου (στο συκώτι, στα νεφρά, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στο στομάχι, στην ουροδόχο κύστη, στο πάγκρεας, στον οισοφάγο, στο μαστό, στο έντερο, στο στόμα-λαιμό, στη μήτρα).
Παχυσαρκία: Πώς αντιμετωπίζεται;
Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορούν να εφαρμοστούν, κατά περίπτωση, είτε εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, είτε εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι επεμβάσεις, που εφαρμόζονται πλέον γίνονται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις 5 μέρες. Οι μέθοδοι θεραπείας που επιλέγονται συνήθως είναι: ο γαστρικός δακτύλιος, το γαστρικό μανίκι, το γαστρικό bypass.
Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται μόνο όταν είναι ασφαλής επιλογή για τον ασθενή, δηλαδή σε περιστατικά που ενδείκνυνται. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιο να υποδείξει τα άτομα αυτά είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.
Πλάνο διατροφής για μία εβδομάδα
Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια… μέσα, λέει το άσμα, και κάπως έτσι αισθανόμαστε τώρα που φεύγει ο Σεπτέμβριος και μαζί του το μαύρισμα. Ήπιαμε, φάγαμε, χορέψαμε, ξαναφάγαμε… Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού άφησε πάνω της τα σημάδια της, όπως και οι μπύρες στην παραλία και τα τσιμπολογήματα στις ταβέρνες. Υπάρχει, όμως, λύση για όλα, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά.
Όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, έχουμε μια απλή λύση. “Ένα διατροφικό πλάνο επανεκκίνησης μιας εβδομάδας, γεμάτο με νόστιμες, υγιεινές τροφές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι για να σε παρακινήσει να τρως καλύτερα μακροπρόθεσμα” σχολιάζει η Dawn Jackson Blatner, RDN, συγγραφέας του The Superfood Swap.
Αυτό σημαίνει να μειώσεις τροφές που σε βαραίνουν και να αυξήσεις εκείνες που κάνουν καλό στο σώμα και το μυαλό σου. “Η αντικατάσταση των επεξεργασμένων σακχάρων και αλεύρων και άλλων επεξεργασμένων τροφών, που μπορεί να τρως σποραδικά, με πλήρεις τροφές που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και νοστιμιά θα σε κάνει να νιώσεις αμέσως πιο υγιής” σχολιάζει η Blatner. Αυτό γιατί οι απλοί υδατάνθρακες, που υπάρχουν άφθονοι στα τρόφιμα που προτείνουμε να περιορίσεις, σχετίζονται με την κόπωση, αναφέρεται σε έρευνα στην επιθεώρηση Nevada Journal of Public Health.
Οι βασικοί κανόνες
‣ Κόψε τις τροφές που σου προκαλούν πείνα και κούραση. Αυτό σημαίνει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες – ακόμα και το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις φρυγανιές ολικής αλέσεως. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσεις στο ελάχιστο τις αυξομειώσεις του σακχάρου σου ώστε να μην πεινάς.
‣ Μείνε μακριά από κάθε μορφή πρόσθετου σακχάρου, ανάμεσά τους το μέλι, τη μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμνου και την αγαύη. Εντάξει, δεν είναι εύκολο, αλλά τήρησέ το – αξίζει: Σε μελέτη βρέθηκε πως, όταν οι συμμετέχοντες μείωσαν τα πρόσθετα σάκχαρα από το 28% των θερμίδων τους στο 10%, βελτιώθηκαν σε μόλις 9 μέρες τα επίπεδα του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και το βάρος τους.
‣ Μάθε απέξω αυτό το mantra: “Τραπέζι, πιάτο, καρέκλα”. Αντί να τρως το μεσημεριανό μέσα στο τάπερ στο γραφείο ή το βραδινό στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, κάθισε σε μια καρέκλα στο τραπέζι και φάε σε πιάτο, μασώντας αργά κάθε μπουκιά.
Τι να βάλεις στο μενού σου
Και τώρα έρχεται το καλό κομμάτι – όλα τα φαγητά που θα απολαμβάνεις.
Το ουράνιο τόξο
‣ Βάλε στόχο 3 ή περισσότερα φλιτζάνια λαχανικά τη μέρα και τουλάχιστον ένα είδος σε κάθε γεύμα, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού.
‣ Πρόσθεσε φέτες ντομάτας στο τοστ με αβοκάντο, μπαστουνάκια λαχανικών στα αβγά ή ένα πράσινο smoothie.
‣ Και παρότι όλα τα λαχανικά σε ωφελούν, τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, kale) και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά (ρόκα, σπανάκι, φύλλα μουστάρδας, νεροκάρδαμο) είναι ιδιαίτερα επιθυμητά, καθώς συμβάλλουν στην υγεία των κυττάρων.
Καθαρή πρωτεΐνη
1. Στο ξεκίνημα της διατροφής φάε περισσότερη φυτική πρωτεΐνη, καθώς έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία σου. Τα όσπρια είναι γεμάτα με χορταστικές φυτικές ίνες και το τόφου πλούσιο σε ασβέστιο.
2. Όταν τρως ζωική πρωτεΐνη, προτίμησε βιολογικό μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο ή ελεύθερης εκτροφής ζώα, τα οποία θα έχουν λιγότερο λίπος.
Αληθινά δημητριακά
Κατανάλωνε τρεις με πέντε μερίδες από 100% πλήρη σιτηρά, όπως καστανό ρύζι, βρόμη, κριθάρι και κινόα, κάθε μέρα. Επειδή δεν περιέχουν πρόσθετα, τα πλήρη σιτηρά είναι θρεπτικά και γεμάτα φυτικές ίνες, οπότε θα σε χορτάσουν για περισσότερη ώρα.
Βάλε μπαχαρικά
Προσφέρουν συμπυκνωμένες δόσεις αντιοξειδωτικών και προσθέτουν υπέροχη γεύση με μηδέν θερμίδες. Επιπλέον, η κανέλα και το τζίντζερ αναδεικνύουν τη φυσική γλύκα τροφών όπως τα φρούτα, το γιαούρτι, ακόμα και των ψητών λαχανικών.
Λίγα φρούτα
Φάε ένα ή δύο φρούτα ή φλιτζάνια με κομμάτια φρούτων τη μέρα, προτιμώντας τα εποχικά. Τα φρούτα του δάσους είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά και τα εσπεριδοειδή περιέχουν πολλά φλαβονοειδή, που διατηρούν υγιές το συκώτι σου. Τα μήλα διαθέτουν εκείνες τις φυτικές ίνες που θρέφουν τα υγιή βακτήρια στο έντερό σου βοηθώντας στη ρύθμιση της πέψης και της διάθεσής σου.
Σπόροι και ξηροί καρποί Γεμάτοι με υγιεινά λιπαρά, σε κρατούν για περισσότερες ώρες χορτάτη και η τραγανή υφή τους σε κάνει να τρως πιο αργά. Πρόσθεσε απορροφητικούς σπόρους chia στη βρόμη και στα smoothies σου για να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο και να μην πεινάς.
Ένα τουρσί
Είναι η νέα τάση: Κάποια τροφή που έχει υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο και τα λαχανικά τουρσί. Προσθέτουν γεύση σε κάθε γεύμα και προσφέρουν στον οργανισμό σου προβιοτικά που διατηρούν την ισορροπία στα βακτήρια του εντέρου. Πρόσθεσε μία κουταλιά ή ένα δυο τεμάχια στα σάντουιτς, τα αβγά και στις σαλάτες.