Γυμναστική στην παραλία: Κι όμως ακόμα και εκεί καις θερμίδες – Κάνε αυτές τις ασκήσεις

Γυμναστική στην παραλία: Κι εκεί ανάμεσα στο δροσερό καφέ και στην βουτιά μπορείς να κάνεις αυτές τις ασκήσεις στην παραλία που θα σου χαρίσουν τέλειο σώμα, μακριά από το γυμναστήριο.

Με ασκήσεις στην άμμο μπορείτε να κάψετε μέχρι και τις διπλές θερμίδες από ότι αν κινείστε με τον ίδιο ρυθμό σε μία σταθερή επιφάνεια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength Conditioning and Resistance.

Γυμναστική στην παραλία: Έτοιμοι;

  • Push-ups…αλλιώς: Σε μαλακή, στεγνή άμμο, παίρνετε τη στάση της εικόνας. Στη συνέχεια, συρθείτε προς τα εμπρός με τα χέρια και τα πόδια σας για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Η συγκεκριμένη άσκηση ενεργοποιεί κυρίως τους γλουτούς σας.
  • Volley θαλάσσης! Ενώ είστε μέσα στο νερό, σχηματίστε ζευγάρια ή κύκλο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ξεκινήστε να ανταλλάσετε τη μπάλα. Θα κάψετε θερμίδες ενώ ταυτόχρονα θα διασκεδάσετε!
  • Beach-Water- Running! Βρείτε ένα σημείο στην ακτή που να είναι επίπεδο χωρίς πέτρες ή άλλα εμπόδια. Ενώ η στάθμη του νερού βρίσκεται μεταξύ του αστραγάλου και του γονάτου σας, ξεκινήστε να τρέχετε. Άσκηση κατάλληλη για προθέρμανση αλλά και για κυρίως προπόνηση.
  • Τελειώσατε το διάβασμα στη παραλία; Ευκαιρία για διατάσεις! Τεντώστε τα άκρα σας, πιάστε τις άκρες των ποδιών σας με τα χέρια σας, δοκιμάστε επιτόπου άλματα ενώ μην παραλείψετε ασκήσεις κοιλιακών. Ιδανικό διάλειμμα αποτελεί και το σχοινάκι το οποίο θα σας τονώσει και επιπλέον θα σας βοηθήσει στο να κάψετε θερμίδες.
  • Κουραστήκατε κιόλας; Μετά από τη σκληρή δουλειά, μια βουτιά στο νερό είναι ότι πρέπει. Κολυμπήστε με σταθερό ρυθμό και κάψτε περίπου 250 θερμίδες σε μόλις 30 λεπτά (για ένα άτομο 70 κιλών ) ενώ ταυτόχρονα γυμνάζετε ολόκληρο το σώμα σας.

Και μην ξεχνάτε! Η ζέστη του καλοκαιριού σας κάνει πιο επιρρεπείς στη αφυδάτωση. Ακόμα και όταν κολυμπάτε στο νερό, ιδρώνετε και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ξεκινήστε τη μέρα σας με δύο ποτήρια νερό με λεμόνι και πίνετε νερό σε κάθε γεύμα, καθώς και πριν και μετά την προπόνηση σας, για να μείνετε ενυδατωμένοι.

Έχετε μαζί σας στη παραλία πάντα ένα μπουκάλι νερό, ενώ επίσης και το άγλυκο πράσινο τσάι, τα δροσερά φρούτα και τα λαχανικά θα σας δώσουν ενέργεια και ταυτόχρονα θα σας ενυδατώσουν.

Γυμναστική: Τι μπορούμε να τρώμε στην παραλία

Πολλές φορές, όταν πηγαίνουμε στην παραλία με τους φίλους μας, καταναλώνουμε τρόφιμα από το μπαρ που μόνο θρεπτικά δεν είναι. Αναψυκτικά, παγωτά, κρουασάν προσφέρουν γεύση και στιγμιαία απόλαυση, αλλά τίποτα παραπάνω. Ακόμα και οι πιο «υγιεινές» επιλογές μπορεί να κρύβουν θερμίδες και λίπη, ενώ δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για την ποιότητα των υλικών με τα οποία φτιάχνονται.

Τι κάνουμε, λοιπόν; H καλύτερη επιλογή είναι να ετοιμάσουμε τα δικά μας σνακ από το σπίτι και να τα πάρουμε μαζί μας. Αρκεί, βέβαια, να τα κρατήσουμε σε κάποιο σκιερό σημείο ή, ακόμα καλύτερα, να τα βάλουμε σε ένα ψυγείο παραλίας (είναι μια πολύ πρακτική λύση και μια αγορά που αποδίδει για πολλά χρόνια). Ας δούμε, λοιπόν, τα κατάλληλα τρόφιμα για τη θάλασσα:

Φρούτα: Είναι η καλύτερη επιλογή. Αποφεύγοντας τους χυμούς από το μπαρ της παραλίας, παίρνουμε λιγότερες θερμίδες, έχουμε πιο πολύ την αίσθηση του κορεσμού και, παράλληλα, κρατάμε το σώμα μας πιο ενυδατωμένο. Μπορούμε να προτιμήσουμε τα φρούτα που μεταφέρονται εύκολα, όπως τα ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα κεράσια. Ωστόσο, αν έχουμε ψυγείο παραλίας, μπορούμε να επιλέξουμε και άλλα φρούτα, όπως καρπούζι ή πεπόνι και να τα διατηρήσουμε σε ένα μικρό τάπερ μέσα στο ψυγείο.

Ανάλατοι ξηροί καρποί: Αν πρόκειται να μείνουμε παραπάνω στην παραλία και φοβόμαστε ότι τα φρούτα δεν θα μας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες, η επόμενη επιλογή είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, οι οποίοι αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης και λίπους και θα μας γεμίσουν ενέργεια. Είναι σημαντικό, όμως, να είναι ανάλατοι για να μην μας αφυδατώσουν. Στην ίδια κατηγορία των σνακ μπορούμε για ποικιλία να εντάξουμε και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, όπως cranberries, blueberries, μύρτιλα και σταφίδες.

Μια μπάρα δημητριακών, μερικά κριτσίνια, ένα κουλουράκι Θεσσαλονίκης, ένα σταφιδόψωμο ή ένα μικρό τσουρεκάκι: Αυτά αποτελούν, επίσης, καλή λύση, δίνοντάς μας τους απαραίτητους υδατάνθρακες και την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Αλλιώς, μπορούμε να έχουμε προμηθευτεί ένα κομμάτι σπιτική πίτα όπως σπανακόπιτα, αποφεύγοντας τις έτοιμες σφολιάτες από το μπαρ της παραλίας και το λίπος που αυτές περιέχουν.

Σπιτικό σάντουιτς ή τοστ: Μια μπαγκέτα ολικής άλεσης ή μια αραβική πίττα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική επιλογή, αρκεί να περιέχει τα κατάλληλα υλικά. Γαλοπούλα, κοτόπουλο ή τόνος, μαζί με κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά και διάφορα λαχανικά είναι ένας εύκολος, υγιεινός και θρεπτικός συνδυασμός. Επιπλέον, μια κουταλιά σπιτικής σως, για παράδειγμα με βάση το γιαούρτι και τη μουστάρδα, θα δώσει παραπάνω γεύση. Πρέπει να φροντίσουμε μόνο να έχουμε το συγκεκριμένο σνακ σε σχετικά δροσερό μέρος (π.χ. κάτω από σκια) αν δεν έχουμε ψυγειάκι παραλίας, ώστε να διατηρηθεί με ασφάλεια.

Προτάσεις για ελαφριά σνακ στην παραλία

– 1 μπάλα παγωτό (περίπου 100 θερμίδες ανάλογα το παγωτό) ή ακόμα καλύτερα 1 γρανίτα.

– 2-3 ροδάκινα ή άλλο φρούτο επιλογής

– 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με έναν χυμό επιλογής

– 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης και κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη

– 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί & γαλοπούλα λάιτ

Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας τρώγοντας σωστά και στην παραλία! Επίσης, μην ξεχνάτε να κολυμπάτε πολύ!

Οι τροφές που προκαλούν πρήξιμο είναι

Οι πικάντικες τροφές προκαλούν ερεθισμό, αέρια και φούσκωμα. Για αυτό είναι καλό να αποφύγετε πριν την εμφάνισή σας στην παραλία μπαχαρικά όπως είναι το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, όπως επίσης και τροφές όπως είναι το τσίλι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η spicy μουστάρδα και η σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα ντομάτας και ξίδι Αφήστε τα πικάντικα για το βραδινό σας γεύμα.

ΑλάτιΚαλό είναι να περιορίσετε σημαντικά το αλάτι αφού προκαλεί κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να αισθάνεστε και να είστε πιο φουσκωμένοι. Μην βάζετε πολύ έως καθόλου αλάτι στα γεύματά σας, καταναλώστε πολύ νερό και μείνετε μακριά από τροφές πλούσιες σε νάτριο όπως είναι ξηροί καρποί, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα junk food, οι έτοιμες σάλτσες και τα τρόφιμα σε κονσέρβα μεταξύ άλλων και προτιμήστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως είναι το δροσιστικό καρπούζι, το αγγούρι και η ντομάτα, το μάνγκο και η παπάγια.

Αλκοόλ και αναψυκτικά: Το αλκοόλ και τα αναψυκτικά προκαλούν ερεθισμό στο έντερο, γεγονός που συνεπάγεται το δυσάρεστο φούσκωμα. Προτιμήστε να καταναλώνετε χυμούς, κρύο πράσινο τσάι και φυσικά πολύ νερό.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε έχετε είτε δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη προκαλούν φούσκωμα και πρήξιμο καθώς είναι πιο δύσκολα στην πέψη. Αποφύγετε το γάλα, το γιαούρτι και τα πολύ λιπαρά τυριά και κασέρια για να νιώθετε πιο ανάλαφροι.

Λιπαρά τρόφιμα

Οι λιπαρές τροφές επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να νιώθουμε φουσκωμένοι και “μπουχτισμένοι” για αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Οπότε πριν πάτε για βουτιά καλό είναι να μείνετε μακριά από σφολιάτες και πίτσες.